Nakomelingen

Poeta de Susaeta behoort tot de meest populaire hengsten van het Pura Raza Español (ANCCE-stamboek). De tot nu toe geboren nakomelingen van Poeta zijn over het algemeen 100% PRE. Hij dekte echter ook enkele niet-PRE merries.

Nu dus voor fokkers in Nederland en België beschikbaar voor niet-PRE-merries!

Procedure voor het krijgen van een paspoort en registratiebewijs/stamboekpapier

Type, maat en karakter
Gesteld kan worden dat Poeta een sterke stempel drukt op zijn nakomelingen, van wie de oudste dit jaar drie worden. Niet alleen wat betreft type, maar ook qua maat en karakter lijken zijn veulens op hun vader, ook al variëren de aangeboden merries enorm. Poeta is 1.70m groot; die stokmaat is stevig verankerd; pas in de vierde generatie aan moederskant zien we een ‘kleinere’ hengst (1.68m, wat nog steeds groot is voor een PRE).

Dressuurkwaliteiten
Poeta geeft zijn uitstekende gangen door. Hij is dan ook door en door gefokt op dressuureigenschappen. Dat is vrij uitzonderlijk in de Spaanse fokkerij; 

meestal hebben fokkers geen speciaal fokdoel voor ogen. 
Anders is dat bij Marïa Ruiz, de eigenaresse van stoeterij Susaeta en fokker van Poeta. “Wij fokken al sinds de jaren ‘negentig – generaties lang dus – met als doel de dressuuraanleg te verbeteren en die kwaliteit te verankeren. Onze bloedlijn wordt steeds fokvaster.”

Sport én fokkerij
Poeta heeft al meer dan tachtig afstammelingen. Voor Spaanse begrippen is dit veel, zeker als je in aanmerking neemt dat hij voor de sport getraind wordt en aan wedstrijden deelneemt. Ook dat is trouwens in Spanje, waar de afstanden groot en het aantal wedstrijden klein is, niet gebruikelijk.  

Goedgekeurde zoon

Poeta’s eerste jaargang leverde meteen een PRE-goedgekeurde zoon, de nu driejarige Uno de Susaeta. Ook hij lijkt alle eigenschappen van een excellent dressuurpaard in zich te hebben: kracht, formaat en uitstraling.